20220914_Aabø_Evensen_125.jpg2

20220914_Aabø_Evensen_125.jpg2

Hva er en due diligence?

7 mai, 2020 Fagartikler

Man hører stadig om due diligence i en salgsprosess. Ofte følges uttrykket av bilder som Edvard Munchs ‹‹Skrik››, eller mannen med ljåen. Det er en prosess mange frykter, men hva er det egentlig?

Kort fortalt så er due diligence en grundig sjekk og en helhetlig gjennomgang at selskapet som skal selges. Det forkortes gjerne til en DD og kan gi assosiasjoner til D-dagen og andre avgjørende hendelser i historien. Ikke uten grunn. Det er i denne delen av salgsprosessen kjøper sjekker at alt i bedriften din stemmer med det som er avtalt med selger. At det ikke finnes spøkelser i skapet, eller råte og muggsopp bak tapeten om du vil.

Under en due diligence gjøres det en total gjennomgang av hele virksomheten din, og dette er noe som typisk skjer i slutten av salgsprosessen. Det er vanlig at kjøper står for kostnadene sine i denne perioden, men at selger betaler for egne utlegg.

Det er i due diligence prosessen at alt av avtaler, kontrakter, protokoller og regnskap vil gjennomgås skriftlig. Kjøper vil gjøre en gjennomgang av juridiske, tekniske, finansielle og skattemessige aspekter ved virksomheten. Kan du ikke dokumentere det som spørres etter skriftlig, risikerer du at kjøpet blir kansellert, eller at prisen går ned.

Due diligence gjennomføres smidigst og enklest når du som selger har gjort grundige forberedelser. Les om hvordan du gjør bedriften din salgsklar her.

 

Vi tror også du vil like

A clear and bold header